Nægtere i offensiven

- MNF trængte ind på Antvorskov kaserne

Af Øjvind Vilsholm

Normalt er MNFs aktioner særdeles afdæmpede. Vi tilbyder folk at henvende sig til os og gør kun opmærksom på os selv, når vi stiller os op på offentlige steder, eller når vi bliver inviteret ud på skoler eller gymnasier. Vi holder os på offentlig gade og vej og har polititilladelserne i orden, og vi går kun ind på skoler og gymnasier, hvis vi ikke bliver inviteret indenfor.

Men onsdag d. 13. januar valgte nogle MNF-aktivister en mere provokerende og offensiv strategi. 10 nægtere gik ind på Antvorskov Kaserne ved Slagelse for at stå ansigt til ansigt med de danske Jenser.

Godt modtaget
Aktivisterne opsøgte soldaterne i deres barakker, hvor mange soldater fik en pjece stukket i hånden. Enkelte var nærmere interesseret og fik svar på nogle hurtige spørgsmål.

På en enkelt stue var interessen så stor, at de inviterede en MNF-aktivist indenfor til et lille foredrag.

MNFs aktivister hængte også plakater op på de officielle opslagstavler med opfordring til at søge om nægterstatus. Om end beskeden fra en af de menige lød: "Dér får den ikke lov at blive hængende ret længe, for vores sergeanter siger, at der ikke må hænge noget civilt slinger på de opslagstavler!"

Det generelle indtryk fra aktionen var, at de menige var meget positive overfor vores tilstedeværelse. Hos flere var interessen så stor, at man var sikker på, at de overvejede at nægte. Men også dem, der egentlig ikke syntes selv at ville ud af systemet, var der glæde at spore. MNFs tilstedeværelse var under alle omstændigheder et kærkomment brud på den trivielle hverdag

Nægtere laver ikke ballede
Blandt de overordnede var begejstringen dog meget begrænset. Det huede bestemt ikke de ansvarlige ledere at "fjenden" var trængt ind bag den normale frontlinie. Men MNF-aktivisterne forlod kasernen med det samme, da de fik besked på det. Det kom pudsigt nok som en overraskelse for militærmagten. En af aktivisterne udtrykte det således: "Jeg tror, de havde forventet, at vi ville slås eller lave ballade. Men da vi stille og roligt forklarede dem, hvad vi lavede, og indvilligede i at forlade området, var det ligesom om, de ikke rigtig vidste, hvad de skulle stille op."

På KFUMs soldaterhjem var lederen stærkt utilfreds med, at MNF-aktivisterne ikke havde spurgt om lov til at dele materiale ud. MNF har siden beklaget og med et samme spurgt om lov til at komme igen til efteråret. Vi har endnu ikke fået noget svar.

Aktionen har i øvrigt afstedkommet mindst én ansøgning om militærnægterstatus.