Norge har fået en militærnægterforening
MNF siger stort tillykke!


Af Øjvind Vilsholm

I december fik Norge sin første militærnægterforening. Det var militærnægtere i Rogaland, som blev de første til at stifte en lokalafdeling.

Lokalafdelingen hedder Militærnekterforeningen i Rogaland (MIR). Thomas Sakshaug, der er afgående tilllidsmand for sivilarbeiderne i Rogaland blev valgt til leder. Til den foreløbige bestyrelse blive også valgt Margrethe Aas Johnsen og Gunnar Gundersen.

Peter Mikael Hansen for MNF’s bestyrelse er begejstret for nyheden om, at en norsk militærnægterforening nu endelig ser dagens lys:

"Det er virkelig flot, at det nu endelig lykkes at få stablet noget på benene i Norge. Vi glæder os meget til at arbejde sammen med MIR og resten af den norske militærnægterforening, når der bliver stiftet flere lokalafdelinger," siger Peter Mikael til NB.

MIR vil styrke antimilitarismen
På den stiftende generalforsamling vedtog MIR at arbejde på et grundlag, der hedder "repræsentation, information og solidaritet", og der er allerede mange opgaver at tage fat på. De vil både være aktive i mediebilledet, drive lobbyarbejde og aktionere.

Derudover har MIR planer om at udgive en avis, trykke T-shirts og drive fredsuddannelse.

Til de norske sivilarbeiteres avis, Balder, fortæller Thomas Sakshaug lidt om baggrunden for, at der nu bliver stiftet en norsk militærnægterforening: "Først og fremmest er det et vigtig initiativ, fordi vi ikke har nogen forening i dag. Der findes ingen forening i Norge, som arbejder med militærnægtelse uden for systemet.

En militærnægter er i dag nægter i godt et år, og så er han færdig. Det kommer der ikke nogen stærk modstand mod militæret ud af, " slår Thomas Sakshaug fast. "Vi vil give folk en mulighed for at engagere sig i antimilitaristisk arbejde - også efter at folk har afsluttet tjenesten. Derudover kan MIR også blive et sted, hvor totalnægtere kan engagere sig,"fortsætter han og tilføjer: "Vi ønsker at nå ud til alle. I dag er militærnægtelse kun noget for friske unge fyre. Vi vil have både drenge og piger og folk i alle aldre med i foreningen."

"Vi har brug for en forening, som kan møde op på session og informere om muligheden for at nægte. Det findes der ikke andre, som gør i dag. Vi må arbejde politisk med at give folk et mere kritisk blik på militæret, vi kan lave lobbyarbejde over for politikere og endelig skal vi lave solidaritetsarbejde for militærnægtere andre steder i verden," slutter Thomas Sakshaug.

Det er planen, at der skal oprettes lokalafdelinger i resten af Norge. I første omgang står Oslo, Bergen, Ålesund og Trondhjem på spring.