International militærnægterdag:

image MNF igen på gaden for Osman

- Af Øjvind Vilsholm


På den internationale militærnægterdag d. 15. maj var aktivister fra Militærnægterforeningen igen på gaden for at støtte den tyrkiske militærnægter Osman Murat √úlke. MNF aktionerede på Kultorvet i København, hvor vi uddelte løbesedler, og samlede underskrifter ind. Mange skrev under på, at Osman skulle løslades, og underskrifterne er blevet sendt til den tyrkiske ambassade.

Verdenspressen til stede
Næsten 10 aktivister var på gaden - primært for at dele løbesedler ud. Det er dobbelt så mange, som normalt. Det store fremmøde skyld-tes, at vi gjorde en ekstra indsats for at få folk til at møde op. Dagen inden aktionen meldte TV2-nyhederne nemlig deres ankomst, fordi de ville lave et indslag om det store antal militærnægtere. Ritzaus Bureau havde netop læst NB nr. 2 og havde udsendt en presse-meddelse, lige inden MNF meddelte, at aktionen ville finde sted. Med verdenspressen til stede, gjorde vi os ekstra umage for at få aktionen til at se ud af noget.

Desværre droppede TV2 indslaget i sidste øjeblik, så det tog lidt af gejsten hos de fremmødte aktivister. Det blev dog alligevel til en indsats lidt ud over det sædvanlige.

"Alle har godt af at komme i forsvaret"
Aktionsbarnevognen var på plads sammen med banner og A-bukke, så det var tydeligt for de forbipasserende, at der foregik noget. Men ikke alle var interesserede i at få en løbeseddel fra MNF. Fire unge fyre fik hurtigt trukket hånden til sig, da de fik at vide, hvad det handlede om: "Vi er i Livgarden, så vi støtter ikke den slags," var kommentaren. "Men synes I ikke, at det er i orden, at dem, der ikke vil ind i militæret, kan få lov at slippe fri," ville MNFs aktivist vide. "Nej, alle har godt af at komme i forsvaret," svarede en af de fire ungersvende. Efter lidt yderligere snak frem og tilbage, lykkedes det dog MNFs aktivist at skabt en vis forståelse for fænomenet militærnægtelse, men ikke nok til at nogen af livgardisterne ville have en løbeseddel om Osman.