Våbenkræmmere på nettet

Dansk våbenindustri reklamerer ikke voldsomt i Danmark - men nu er mange af firmaerne gået på internettet.

Af Tom Vilmer Paamand - opdateret september 2003

Se temaet
Den danske våbenindustri er i høj grad præget af en diskretion, der er usædvanlig for et ellers ganske brovtende erhvervsliv. Annoncer for militære mængder af krudt og kugler med tilbehør har været svære at finde.
Søgninger efter den danske våbenindustri på internettet har af samme grund hidtil kun ført til fredsbevægelsernes sider, hvor modstanderne huserer. Det er hastigt ved at ændre sig. Nu har en del af disse krigens kræmmere langt om længe fundet vej ud på internettet, der jo netop er en af krigsindustriens opfindelser - selvom de brokker sig over at blive omtalt her.

Danyard Aalborg Meget af deres reklame-materiale på nettet er ret underholdende, blandt andet på grund af det ubehjælpsomme design, der præger en del af disse nybegyndere. Andre har tydeligvis betalt kassen for at få det nyeste nye - så nyt, at mange browsere dermed bliver lukket helt ude. Undertegnede WebHamster må igen undre sig over, hvad direktører lader sig besnakke til.

Men det mest interessante er selvfølgelig indholdet. En del firmaer toner stolte rent flag - billederne emmer af kampglad camouflagemaling og farverige eksplosioner. Andre nedtoner høvisk hvad deres nydelige dimser rent faktisk skal bruges til. Siderne er her så teknisk sterile, at det er svært at forestille sig de blodstænkede resultater af elektronikken i sit rette miljø.

Listen herunder indeholder - udover de tunge drenge - mange ordreproducerende småfirmaer, der en gang imellem diskret skifter fra fx politisk korrekte vindmøller til grimme missiler. Det er svært at finde militære spor på deres sider, men fabrikanterne har tidligere vist sig at være til salg ganske uden forbehold - og en givtig militær ordre får sikkert heller ikke et nej næste gang lejlighed sig byder.

E. Falck Schmidt Vær opmærksom på, at internettet giver en mulighed for at "holde kæft med tilbagevirkende kraft", som udgivelser på papir ikke tilbød. Når de glade firmaer først opdager offentlighedens interesse for de flotte krigsreklamer, vil indholdet nok hurtigt blive tonet diskret ned...

Nogle få af firmaerne på listen har officiel tilladelse til våbenproduktion. Resten sniger sig udenom takket være den lemfældige danske våbenkontrol. Se listerne med tilladelser til produktion af krigsmateriel 2000, 2001 og 2002, som Aldrig Mere Krig venligt har forsynet med de firmanavne, som Justitsministeriet havde glemt - eller nogle af de øvrige artikler om emnet.

Husk for øvrigt, at arbejdsløse har ret til at nægte at deltage i militær produktion. Dette blev vedtaget i 1990, men ind til nu har ingen benyttet sig af loven - som de færreste kender:
"Den, som nægter at medvirke til udvikling og produktion af krigsmateriel, fortaber ikke herved retten til ydelse af hjælp."

Nogle danske krigsfabrikanter på nettet


Nogle interessante organisationer og kilder

OBS: Denne liste indeholder kun et småtilfældigt udvalg af danske virksomheder med en aktuel og offentlig markeret interesse for militær produktion. Samtidig er her kun vist virksomheder, der kan findes på internettet - der findes mange flere i Aldrig Mere Krigs arkiver. Notaterne under navnet giver et par stikord til hvorfor virksomheden optræder på listen. For yderligere information kontakt virksomheden!

Her er direkte links til nogen af de mere oplysende firma-sider:

danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer

danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer danske våbenfirmaer


> Se andre artikler om dansk våbenproduktion.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret maj 2005 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >